Xander Van Gogh (Sint-Job-in-’t-Goor) was een recreatieve multisporter die wilde zo graag koersen maar die door zijn ouders, die bang waren dat hem iets zou overkomen, niet bepaald werd aangemoedigd.

Toch zette Xander onverstoord door, niettegenstaande zijn resultaten hem al evenmin aanmoedigden. Hij moest tot zijn laatste koers als nieuweling wachten op een ereplaats: 8ste in Alken. De andere keren was uitrijden zijn hoogste goed.

Als neo-junior herhaalde dat dorre scenario zich: weer geen enkele top tien, wel 16de in Meer, 17de in Ravels en 14de in Herne. Men zou er voor minder de brui aan geven, maar niet Xander die, wanneer hij aan iets begint, het niet zomaar loslaat. 

En ook in deze bleek dat de aanhouder wint want op de openingsdag in Rijkevorsel mikte hij vol in de roos. Niel Meulemans, de vice-zegekoning der nieuwelingen in 2021, en Jarno Widar, een subtopper die zijn seizoen 2021 afsloot met een derde plaats in de Affligem Classic, namen meteen een halve minuut voorsprong. Met zijn kompaan Rube Baeten in volle steun, slaagde Xander erin de ruime kloof overbruggen en hen zonder schroom het nakijken te geven in een sprint die hij van vèr inzette. 

Gloria Victoria voor Xander, waarbij hij graag verwijst naar wat hem in het internaat in het Klein Seminarie van Hoogstraten te beurt valt. Cycling@school werd in het leven geroepen door opvoeder en ex-renner Kristof Van Gestel (2de na Stijn Devolder in de Ronde van Vlaanderen voor junioren in 1996). Daarmee anticipeert Kristof dat koersende tieners hun schooltaken verwaarlozen. Binnen een mum van tijd na het laatste lesuur kunnen de bofkonten aan hun training beginnen om zich daarna met een frisse kop over de studieboeken te buigen. Xander voelt zich als laatstejaars in de richting wetenschappen-wiskunde zeker aangesproken en zie waartoe die gezonde geest in een gezond lichaam kan eindigen.

Eén zwaluw maakt ook Xanders lente niet en dus is hij tuk op bevestiging om van hem een eyecatcher te maken die binnen de zes maanden gesolliciteerd wordt door één van de betere teams voor beloften. Zijn traject zal dus vooral langs interclubkoersen lopen. Aangezien Xander (nog)  niet verwend is door het succes zal hij best tegen een stootje kunnen wanneer het hem opnieuw wat mider vergaat. En: wat moeten zijn weifelende ouders meer nog dan ze al waren nu nog apetrotser zijn op hun Xander.

https://wielerjaarboek.blogspot.com/2022/03/xander-van-gogh-de-minst-verwachte.html?spref=fb&m=1

Doorzetten wordt beloond.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.